onsdag den 18. november 2015

Street art

Vi har på klassen samt i elevrådet talt lidt om, at skolen godt kan se lidt "kedelig" ud og at især toiletterne kunne klare til "et friskt pust". Derfor har vi i håndværk og design arbejdet med Street Art. 
Mange af eleverne rejser og har på deres rejser oplevet street art rundt omkring i verden. Dette har givet os mulighed for at arbejde med elevernes forhåndsviden bl.a. gennem et VØL-skema.
Derudover har diverse undervisningsgange bestået af diskussioner på klassen om, hvad street art er og IKKE er, budskaber, introduktioner til diverse stilarter, videoer, walk and talks på skolen til inspiration, etc.
Herunder ses et udvalg af elevernes fortolkninger af street art samt budskaber!
Budskaber der bl.a. lyder på bedre toiletforhold, ønske om applecomputere, en "bedre tone" klasser imellem, generel udsmykning etc.
Arbejdet med stencils
Arbejdet med perleplader










Drømmefangere


I håndværk og design på 6. årgang har vi lavet drømmefangere!

Forinden det kreative arbejde har vi, i et forløb på Meebook, læst og arbejdet med sagnet om drømmefangeren, fundet inspiration i både billeder og videoer på nettet, alt sammen med udgangspunkt i FFM.
Vi har arbejdet med drømmefangere med forskelligt udtryk, design, materialer, størrelse etc.

Undervejs har eleverne taget billeder af deres egen arbejdsproces, som til slut har været fundamentet for deres egen tutorial enten af skriftlig art, i Imovie eller Photo Story.







Drømmefangere lavet på hulahopringe





søndag den 4. oktober 2015

Introduktion til faget

Efterhånden er faget "Håndværk og design" ved at finde sit fodfæste i skolen.
På 6. årgang har vi arbejdet med en introduktion til faget med fokus på design og designprocesser.
Selve forløbet tager udgangspunkt i et forløb fra Design Museum Danmark "Designlogen". Et sjovt og kreativt forløb, som giver mulighed for at læreren selv kan supplere med opgaver.

Nedenfor ses eksempler på elevernes designprocesser, skitser og modeller:

"Designnøglerne"
Elevernes eget design vol. 1

Elevernes eget design vol. 2


Elevernes eget design vol. 3

Elevernes eget design vol. 4

onsdag den 16. september 2015

Naturvævning

6. Årgang har været en tur ved Furesø. Her har vi arbejdet med naturvævning i håndværk og design. Eleverne har selv udarbejdet væve vha. grene fundet i naturen og knyttegarn. Herefter er der vævet alskens ting og sager ind - naturligvis fundet i naturen ved Furesø.

mandag den 18. maj 2015

Tryk

Til den sidste undervisningsgang fik vi lov til at snuse lidt til stoftryk. Først skar vi vores eget stempel ud af et viskelæder. Herefter forsøgte vi os med tryk
og til slut brugte vi vores trykte stof til at sy et lille futteral (lille etui). Mit blev til mine hæklenåle, saks og hvad der nu ellers får lyst til at snige sig deri.

Samling

Vi er nu blevet introduceret til forskellige træsamlinger, heriblandt; fældning, slidsning og fingersamlinger.
Nedenfor ses mit forsøg på en fældning.



torsdag den 23. april 2015

Ny Nordisk

Dette semesters modulopgave er afsluttet. Opgaven lød på et "siddemøbel" inspireret af Ny
Nordisk. Men hvad er Ny Nordisk? Og hvordan kan det komme til udtryk i et siddemøbel?
Nedenfor er min design- og håndværksproces beskrevet, med udgangspunkt i artiklen "Idégenerering" af Rikke Slot Kristensen.


IDÉGENERERING
Første del af idégenereringen bestod i at få klargjort, hvad JEG forstod ved Ny Nordisk. Jeg tænkte; tilbage til rødderne, men i form af en nyfortolkning af materialer og teknikker. Jeg tænkte på; naturen og alle dens dufte og lyde, på lyset og ikke mindst på enkelthed.

Anden del af idégenereringen var at få klarlagt en problemstilling. Jeg skulle "skabe" et siddemøbel, inspireret af Ny Nordisk. Den første idé gik på et siddemøbel til en mand. Et siddemøbel i form af en taburet/klapstol. En taburet/klapstol som manden kunne tage under armen, med på fisketur e.l. Men jo mere jeg tænkte over min idé og processen dertil, jo mere uinspireret følte jeg mig. I bund og grund havde jeg svært ved at visualisere den mand, der havde brug for netop dét siddemøbel, jeg først havde forestillet mig.
Igen og igen var dét jeg fandt mest inspirerende; et møbel jeg kunne se blive brugt af mig selv eller mine nærmeste.
Jeg valgte derfor at arbejde videre med "taburet"-tanken, men i form af en taburet med flere funktioner. Flere funktioner bl.a. som et siddemøbel, der har sin plads i entréen og som kan tages i brug, når man skal tage sko på, skal vente på, at kæresten gør sig klar eller sågar som et afsætningsmøbel til tasker etc.
Med Ny Nordisk for øje skulle taburetten udarbejdes i lyse, nordiske og lette materialer, så den kunne passe ind i et moderne og lyst hjem. Ydermere ønskede jeg at gøre den så enkel i sin samling som muligt.

Skitser
Design og skitser er inspireret af Andreas Kowalewski's Wedge Tables, som i mine øjne opfylder Ny Nordisk-tanken.

SPECIFICERING
Under den mere tekniske del af designprocessen blev jeg sat på prøve. Ét var at have et inspirationsmøbel på skærmen "foran" sig, noget andet var, rent faktisk at skulle udfolde idéen til realistiske arbejdstegninger med realistiske mål. SÅ gud ske tak og lov for, at matematik også er ét af mine linjefag!
Højden og bredden tyvstjal jeg fra mine spisebordsstole - højden og bredden virkede som passende for en "almindelig-af-bygning-numse".
Hældningen på benene krævede at prøve sig frem i små papirmodeller med små tilpasninger undervejs.
Til udregningen af sædet, udnyttede jeg, at sædet var en sekskant og at vinkelsummen i en sekskant altid udgør 720 grader. Altså måtte hvert hjørne udgøre 120 grader. Sidelængderne prøvede jeg mig frem med, indtil jeg blev tilfreds.

Miniature mockup i papir. Lamineret for at kunne holde formen
Miniature mockup, med mål for prototypen
Det havde hele tiden været min tanke, at stolen skulle udarbejdes i krydsfinér. Men da vi i undervisningen pludselig stod med flere forskellige materialer mellem hænderne, blev jeg i tvivl, skulle jeg vælge krydsfinér eller mdf? Det der talte for krydsfiner, var materialets pæne ender og nordiske look, det der talte for mdf var, at det nemt kunne males, hvis jeg fik lyst til det.
En tur i Silvan afgjorde min tvivl - jeg kom hjem med krydsfinér, da mdf, nemt ville knække, hvis stolen skulle vælte.

DETALJERING
Selvom jeg havde tegnet skitser og lavet udregninger, var jeg stadig meget i tvivl om konstruktionen kunne lade sig gøre, hvad angik det rigtige målestoksforhold, men også når taburetten skulle samles i et tykkere materiale end papir. Jeg valgte derfor at udarbejde en mockup i 1:1 i kraftigt pap.

Taburetmønster/tegninger i 1:1
Papmockup i 1:1
Denne mockup gav en fornemmelse af, at konstruktionen og dets mål ikke var urealistisk.
Det endelige slag, som skulle udkæmpes i krydsfinér, ville dog yderligere få den udfordring, at selve indhakkene, hvor taburetten skulle samles, skulle have en bestemt vinkel og dybde.
Lars og jeg gjorde os mange overvejelser, bl.a. ved at måle vinklerne fra min 1:1 mockup. Vi kom frem til, at vinklen, indhakkene skulle udformes i, var 60 grader. Da krydsfinérpladen var 12 mm, skulle hvert indhak udgøre ca. 14 mm i bredden, så der også var plads til, at det modsatte ben kunne samles i indhakket.

REALISERING
Første del af realiseringen gik med at få aftegnet mønsteret på krydsfinéren. Herefter skulle alle dele skæres ud. Dette blev gjort med en stiksav. Jeg skar lige ud for den optegnede linje, for at være sikker på, at delene ikke blev for små.


Anden del gik med at få slebet siderne ned til stregen. Efterfølgende kunne jeg optegne indhakkene for dernæst at save dem "ud" med en japaner sav (et must for enhver kvinde, der godt kan lide at save). Denne proces var meget sværere end jeg havde regnet med, da saven hele tiden rykkede sig lidt, så det gjorde det svært at holde den rigtige vinkel. Jeg besluttede mig for bare at save, for senere at slibe lidt til o.l.


Efter indhakkene var skåret og slebet, skulle samlingen stå sin prøve. Men uden held! Vinklerne var ikke præcise nok og jeg måtte derfor save, file og slibe lidt mere på flere af indhakkene. Det krævede yderligere et par forsøg, men efter lidt slag og lidt god vilje lykkedes det at få samlet benene.
Nedenfor ses billeder af den færdige taburet.

Fokus på samlinger, top og bund
Fokus på siden 




søndag den 12. april 2015

Inspiration vol. 3

Jeg har længe (unødvendigt) irriteret mig over den generelle blogopsætning - at man sjældent kan have flere billeder ved siden af hinanden, men i stedet får et kilometerlangt indlæg bestående af alle ens billeder. Men nu har galskaben taget sin ende og jeg har fundet denne skønne app; "Photo Collage Maker", som kan hjælpe én med at lave fotocollager på alverdens måder.

App'en kan downloades gratis i app store.


onsdag den 18. marts 2015

Vævning

Flere og flere tekstile teknikker dukker op i HD. 
De sidste teknikker har vi oplevet som en del af
mesterlære-princippet på værksteder i undervisningen. 
Vi var i grupper ansvarlige for hver vores tekstile område. 
På mit værksted skulle vi væve, men i første omgang bygge vores egen MEGA-væv.

Et "bygge" sin egen væv er meget enkelt og kræver ikke mere end fire "stykker" træ, en bunke søm og noget stærk snor. Skulle man arbejde med vævning i skolen, kunne det være super sjovt at lade eleverne bygge deres egen væv. Måske bare en lille én i første omgang!
Der ligger dog også en kvalitet i en mega-væv - hér kan man nemlig være flere om at væve på én gang.

Selve teknikken "at væve" gør ikke det store til sværhedsgraden og er derfor blot et spørgsmål om lyst og fantasi - fantasi til, hvilke materialer man kan væve med.

Nedenstående billeder viser byggeprocessen, samt hvordan forskellige materialer kommer til udtryk i vævning.





Filtning

Så kom vi i gang med et nyt område i HD, nemlig tekstile teknikker.
Første teknik gik med at filte med sort og hvidt karteflor. Opgaven gik på at skulle filte en bold og en flade.

At filte er umiddelbart en meget simpel teknik og derfor nærliggende at arbejde med i undervisningen på et tidligt stadie i HD. Det kræver ikke meget andet end karteflor, lidt garn til kernen i bolden, sæbespåner og varmt vand.

Nedenstående billeder viser processen med filtning ved både bold og flade.